De wonderlijke wereld van de insect

Naaktslakken zijn net als de huisjesslakken weekdieren uit de klasse buikpotigen (Gastropoda) (van Oudgrieks De slakken worden buikpotigen genoemd omdat de spieren aan de onderzijde, de 'buik', voor de voortbeweging zorgen. Naaktslakken hebben geen slakkenhuis en zijn hierdoor zeer gevoelig voor uitdroging omdat ze zich niet kunnen terugtrekken in een afsluitbaar huisje, ze houden het alleen uit in een vochtige omgeving.

Naaktslakken komen pas tevoorschijn bij vochtig weer, zoals na een regenbui, en zijn overwegend ‘s nachts actief om warmte en zonlicht te vermijden. De meeste naaktslakken kunnen in de ogen van mensen veel schade aan gewassen veroorzaken omdat ze zeer grote hoeveelheden blad in een vrij korte tijd kunnen verorberen. Daarnaast eten ze ook veel dood plantaardig materiaal. Sommige ondergronds levende soorten knagen aan de wortels, enkele soorten als de grote aardslak jagen zelfs op andere naaktslakken.

De verschillende groepen naaktslakken zijn ontstaan uit huisjes dragende groepen. Sommige naaktslakken hebben dan ook nog een overblijfsel van het huisje in de vorm van een kalkhoudende bobbel op de rug of een kleine schelp.


Klik op de foto's om ze te vergrootten,

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Irma (dinsdag, 08 juni 2021 09:19)

  Hallo Herman,
  Wat een mooie serie foto's is dit.
  Het jonge koolmeesje en de jonge vosjes springen er voor mij uit.
  Groetjes Irma

 • #2

  Patricia (dinsdag, 08 juni 2021 13:04)

  Hoi Herman.

  Schitterende foto's.
  Mooie insecten.
  De spelende vosjes zijn super.

  Geroettie van Patricia.

 • #3

  Bas (donderdag, 10 juni 2021 18:29)

  Geweldig mooi Herman

 • #4

  Ad van Duren (vrijdag, 11 juni 2021 20:58)

  Hallo Herman,

  Het zijn dan weliswaar niet allemaal insecten, maar het maakt het tot een afwisselend blog. Ik ken ze lang niet allemaal van naam maar er zitten mooie soorten tussen. Ook de reeën en de vossen zorgen voor een leuke afwisseling.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Caroline (zaterdag, 12 juni 2021 14:04)

  Hoi Herman, prachtige fotos. Wat is het jonge vosje schattig. Het jonge koolmeesje is ook heel mooi. Wij hebben nu ook een nestje in de tuin, ik hoop dat ik ze straks zie.

 • #6

  KeesvanD (zondag, 13 juni 2021 10:28)

  Hallo Herman,
  De variatie in deze maand neemt snel toe, er is genoeg te zien. Dat je zelfs beelden van jonge vosjes hebt verrast mij. Reeën laat je vaker zien, maar zo'n mooie bok wil je iedere week wel zien. Daarnaast is al het kleinere spul natuurlijk helemaal passend in deze tijd en niet altijd makkelijk om te fotograferen.
  Groet, Kees