Rondje polder, en wat foto's uit de awd,

De meikever of gewone meikever (Melolontha melolontha) is een insect uit de orde kevers (Coleoptera) en de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).

De meikever is met een lengte tot 3 centimeter een middelgrote soort, de kleur van de dekschilden en de poten is kastanjebruin. Het gehele lichaam is voorzien van een fijne, witte beharing en de segmenten van het verder zwarte achterlijf hebben aan weerszijden driehoekige witte vlekjes. De antennes hebben een oranje kleur en eindigen in een langwerpige verdikking. Deze bestaat echter uit verschillende lamellen die eenmaal uitgewaaierd duidelijk zichtbaar zijn en worden gebruikt bij het zoeken naar voedsel of een partner.

De meikever staat bekend als een belangrijk plaaginsect, omdat de larven schade kunnen toebrengen aan door de mens geteelde gewassen. De larven eten wortels van planten en kunnen een verwoestende uitwerking hebben op moestuinen en gazons. De volwassen kevers eten bladeren en kunnen als ze in grote aantallen voorkomen een boom volledig kaalvreten. De volwassen meikever heeft een voorkeur voor de eik, maar leeft ook wel van andere soorten bomen. De voorkeur voor eik blijkt dan vooral in Nederland, want in België, meer bepaald in Vlaanderen komt de meikever bijna uitsluitend voor in streken waar men veel beuken aantreft. De kever is in de regel niet zo schadelijk als de larve, al zijn er enige uitzonderingen bekend. Toen er nog geen bestrijdingsmiddelen waren, veroorzaakte de kever veel schade aan de gewassen en vormde zo een serieuze bedreiging voor de voedselvoorziening. Na de komst van insecticiden in de twintigste eeuw is de kever veel zeldzamer en in sommige streken is de soort volledig uitgeroeid.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (woensdag, 07 juli 2021 20:47)

  Wauw!!! Hoe krijg je het voor elkaar Herman!!De foto's van de meikever vind ik werkelijk geweldig!! Prachtig zoals je ook de antennes (voelsprieten) hebt weten te fotograferen. Echt heel erg mooi. Ik heb dit jaar een meikever gezien en dat was nog een dooie ook :-(
  Daarnaast weer veel mooie macro bloemen en dieren. Super om te zien en om van te genieten.
  Groetjes, Helma

 • #7

  Annette Spijker (maandag, 21 juni 2021 14:46)

  Hoi Herman,

  Wat een prachtige foto's! Vooral die van het reebokje in het mooie licht en die van de meikever springen er voor mij uit. Hiermee wil ik absoluut niet te kort doen aan de overige foto's hoor. Het is weer een blog om van te genieten.

  Groetjes,
  Annette

 • #6

  KeesvanD (zaterdag, 19 juni 2021 09:01)

  Je hebt een prima plek gevonden om reeën te zien, en dat levert je mooie beelden op. Damherten ontwikkelen hun bastgewei, meikevers zijn er volop te zien (al liggen er ook veel min of meer zieltogend op paden in de AWD). Om klaprozen kun je haast niet meer heen, er zijn er op veel plaatsen heel wat te zien. Het is een mooie tijd van het jaar.
  Groet, Kees

 • #5

  René Smits (donderdag, 17 juni 2021 09:28)

  Hai Herman,

  Ik word steeds jaloerser op je foto's van de reeën. Geweldig die bok in dat mooie licht. Gaaf ook die meikever. Toch een hele mooie insectensoort.

  Groet,
  René

 • #4

  Bas (maandag, 14 juni 2021 18:47)

  Herman wat is het weer mooi en zo gevarieerd als maar mogelijk is

 • #3

  Patricia (maandag, 14 juni 2021 13:03)

  Hoi Herman.

  Super serie.
  De Meikever is grandioos.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Irma (maandag, 14 juni 2021 09:02)

  Hallo Herman,
  Wat een prachtige serie foto's.
  De meikever is echt prachtig, ook de zonsverduistering heb je prachtig vast gelegd.
  Groetjes Irma

 • #1

  Maria (zondag, 13 juni 2021 16:21)

  Mooie foto's, Herman. De meikevers heb je ook heel mooi erop staan!
  Groetjes Maria