Toch weer even op pad met een gescheurde pees in mijn schouder.

De wespspin (Argiope bruennichi) is een spin uit de familie Araneidae, ook wel echte spinnen genoemd. Andere benamingen zijn wespenspin of tijgerspin, en de wetenschappelijke naam wordt weleens als Argiope bruennichii gespeld. De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje. Ze heeft een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diepzwarte grillige banden, vooral vlak voor het afzetten van de eitjes is het achterlijf sterk opgezwollen. De buikzijde van het achterlijf heeft twee gele strepen in de lengterichting. De cephalothorax of kopborststuk is zilverachtig behaard en de poten zijn duidelijk bruinzwart met geel grijs gebandeerd. Ondersteboven zittend in het web valt de spin daardoor goed op, maar wordt door veel vijanden juist met rust gelaten vanwege het wesp-achtige uiterlijk. De wespspin is een van de grootste Europese spinnen, en is vanwege de lengte en kleuren moeilijk over het hoofd te zien, zelfs voor mensen die niets van spinnen weten is de soort ook makkelijk op naam te brengen. Vrouwtjes worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf, door de grote dikke poten lijkt de spin aanzienlijk groter. Mannetjes zijn dofbruin en veel kleiner, ze worden maximaal 5 millimeter. Vanwege hun geringe grootte worden de mannetjes maar zelden opgemerkt.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (dinsdag, 31 augustus 2021 11:23)

  Hoi Herman,
  ik lees hier dat je een scheur in een pees had auw!!!
  Ik wist dit niet maar ben ook erg op achter met bijlezen. ik denk dat het inmiddels aardig genezen is want ik ik zag hierna vele mooie blogs met foto's langskomen :-)
  Jaloers op de bosuil maar ook de mooie edelhertjes zijn schitterend om te zien.
  Groetjes, Helma

 • #7

  KeesvanD (vrijdag, 06 augustus 2021 09:26)

  Hoi Herman,
  Als je dit allemaal tijdens een korte wandeling bent tegengekomen, ben ik wel nieuwsgierig naar het resultaat van een lange wandeling. Het gebied lijkt mij in ieder geval heel aantrekkelijk met al deze soorten, zeker met al die reeën.
  Sterkte met je schouder.
  Groet, Kees

 • #6

  Ad van Duren (donderdag, 05 augustus 2021 11:55)

  Hoi Herman,

  Wat jij allemaal tegenkomt tijdens zo'n wandelingetje is ongehoord. Alleen al voor zo'n bosuil zou ik dagen op pad moeten en dan is het nog maar de vraag of je hem vindt. Mooi ook de foto van die gevlekte smalboktorren.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Bas (woensdag, 04 augustus 2021 11:27)

  Herman als je al zoveel moois ziet in een korte wandeling dit is geweldig maar de uiltjes daar ben ik strond jaloers op wat is dat een prachtig moment.

 • #4

  Patricia (woensdag, 04 augustus 2021 10:37)

  Hoi Herman.

  Prachtige natuur.
  Mooi de Herten en die Uil is fantastisch.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Maria (dinsdag, 03 augustus 2021 22:25)

  Hoi Herman,
  Ik hoop toch dat je schouder langzamerhand iets beter wordt! Niet forceren en rustig aan hoor!
  Wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt. Zo leuk dat nieuwsgierige reetje en die mooie blauwtjes. Maar die bosuil is echt supergaaf, wow !!!
  Groetjes
  Maria

 • #2

  Irma (dinsdag, 03 augustus 2021 09:23)

  Hallo Herman,
  Wat een prachtige foto's hebje kunnen maken op je korte wandeling.
  Het blauwtje vind ik echt geweldig.
  Sterkte met je schouder, ik hoop dat het snel genest.
  Groetjes Irma

 • #1

  Caroline (maandag, 02 augustus 2021 15:36)

  Hoi Herman, allereerst beterschap met je schouder. In de zomer zitten de mensen toch minder op de pc. Mooie fotos, de uil is heel mooi. Je hebt toch veel gezien op je korte wandeling.