· 

Her vegen van het damhert gewei,

De verkleuring van het gewei na het verwijderen van de huid verschilt per soort. Direct na het afschuren is het gelige wit van levend bot te zien. Bij reeën wordt het geheel donkerder, bij edelherten blijven de punten wit. De uiteindelijke kleur hangt af van de vegetatie, maar het is onduidelijk of dit komt door de rechtstreekse inwerking van plantensappen of via de voeding. Ook bloedresten spelen een rol in de kleur, misschien doordat de oppervlakte van het gewei slijt en zo oude adertjes blootlegt. De hoofdvorm van het gewei wordt bepaald door de genen en is dus elk jaar hetzelfde en even uniek als een vingerafdruk. Kenners herkennen een individu zelfs nog aan het gewei als dat tussen de ontmoetingen tweemaal gewisseld is. Ook kan men aan de geweivorm zien of een hert bijvoorbeeld uit een Roemeense of een Nederlandse populatie komt. Opvolgende geweien van opgroeiende herten worden zwaarder en meer vertakt, maar oudere herten krijgen weer een eenvoudiger gewei, soms tot er alleen nog lange spitsen uitgroeien. Er is dus geen vast verband tussen leeftijd en gewei. Het gewei kan, afhankelijk van de soort, tot vijf of tien procent van het lichaamsgewicht uitmaken. Bij elanden komen twee genetisch bepaalde geweivormen voor: een plat schoffelgewei zoals bij het damhert en een stanggewei. De groeipunt van het elandgewei is met een lengtewinst tot anderhalve centimeter per dag het snelstgroeiende zoogdierweefsel dat bekend is.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (dinsdag, 31 augustus 2021 11:18)

  Hoi Herman,
  ik ken het fenomeen van de geweien maar zelf heb ik dat eigenlijk nog nooit gezien. Het is best een bijzonder gezicht en ik moet zeggen dat je dit ook nog eens heel mooi in beeld hebt gebracht. Daarnaast nog mooie foto's van de wantsen, slakjes en juffers.
  Groetjes, Helma

 • #7

  Caroline (maandag, 30 augustus 2021 19:27)

  Prachtige fotos Herman, je fotos worden steeds mooier. Mooi al die insecten.

 • #6

  Rene Smits (zondag, 29 augustus 2021 16:09)

  Hai Herman,

  Geweldige serie van de damherten. Maar ook de reekalfjes zijn super en de foto van de tijgerspin met de juffer is heel gaaf.

  Groet,
  René

 • #5

  Ad van Duren (zaterdag, 28 augustus 2021 16:44)

  Hoi Herman,

  Jouw foto's hebben een metamorfose ondergaan, ze zijn allemaal ragscherp, werkelijk prachtig. Heb je een nieuwe lens aangeschaft of wellicht een andere camera. Nu nog wat verklarende tekst erbij, ik ben b.v. erg benieuwd wat voor wants het is en of dat kleintje een jobng is of een andere soort. Het is een prachtige foto.

  Groeten,
  Ad

 • #4

  KeesvanD (donderdag, 26 augustus 2021 09:49)

  Hoi Herman,
  Het vegen van de geweien is bij een aantal herten inderdaad al begonnen. Het levert bijzondere beelden op. Je varieert lekker tussen macrobeelden en andersoortigen. De tijgerspinnen zijn weer flink actief.
  Groet, Kees

 • #3

  Patricia (woensdag, 25 augustus 2021 10:35)

  Hoi Herman.

  Schitterende foto's.
  Mooi de insecten en de vlinders.
  De herten zijn prachtig.
  Mooi die geweien te zien.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Marco Luijken (dinsdag, 24 augustus 2021 18:46)

  Hoi Herman,
  Wat een toffe foto's!!
  Mooi die herten met die grote geweien.

  Groeten, Marco

 • #1

  Irma (dinsdag, 24 augustus 2021 09:02)

  Hallo Herman,
  Wat een prachtige serie foto's laat je zien.
  Ik sta versteld van de kwaliteit die je nu laat zien, wat een verbetering zeg.
  Groetjes Irma