Op de knieën voor de insecten,

Wantsen (Heteroptera) vormen een onderorde van insecten die, evenals de onderordes van respectievelijk cicaden en plantenluizen, deel uitmaakt van de overkoepelende orde der Hemiptera. Deze indeling is niet geheel onomstreden, omdat de cicaden waarschijnlijk van de wantsen afstammen, en hun groep derhalve niet als gelijkwaardige onderorde naast de wantsen kan worden gezien.

Wantsen zijn gewoonlijk kleine insecten; de meeste soorten zijn kleiner dan een centimeter. Ze hebben in beginsel vier vleugels, bij sommige soorten zijn deze gereduceerd. Wantsen kennen een onvolledige gedaanteverwisseling. Ze verschillen van andere groepen insecten doordat ze buisvormige monddelen hebben waarmee voedsel wordt opgezogen.

Sommige soorten, bijvoorbeeld de bed wants, staan bekend als plaaginsecten die ook binnenshuis voorkomen. Een aantal soorten veroorzaakt schade aan landbouwgewassen, maar minder verwoestend dan bijvoorbeeld plantenluizen of sprinkhanen. Van veel wantsensoorten kunnen de mannetjes, net als bij sprinkhanen, geluid produceren dankzij – per soort verschillende – aanpassingen aan het lichaam. Van bepaalde wantsensoorten maken ook de wijfjes en larven zoemgeluiden. Dankzij haarachtige zintuigen op hun voelsprieten kunnen wantsen geluidstrillingen waarnemen.


Commentaren: 8
 • #8

  Ad van Duren (zaterdag, 11 september 2021 13:09)

  Hoi Herman,

  Wat een prachtige serie insecten heb je hier verzameld. Ik vind vooral die vlieg heel mooi, jonge wat een details zeg, heel knap gedaan. Verder vind ik die hermelijnvlinder heel mooi en niet te vergeten de laatste foto van de parende slakken.

  Groeten,
  Ad

 • #7

  René Smits (maandag, 06 september 2021 09:58)

  Hai Herman,

  Hele mooie serie macro-foto's. Gaaf ook die foto's van het liggende damhert.

  Groet,
  René

 • #6

  Maria (zaterdag, 04 september 2021 21:43)

  Hallo Herman,
  Het is weer een prachtige verzameling met schitterende dieren.
  Het mooi vastgelegd. Je hebt wel aandacht voor zulke kleine details.
  Mooi hoor!
  Groetjes,
  Maria

 • #5

  KeesvanD (zaterdag, 04 september 2021 10:05)

  Je hebt je flink bezig gehouden met de kleinere dieren. In deze tijd van het jaar kan je dat ook mooi combineren met de dauw. De damherten hebben nu een relatief rustige tijd, ze hoeven alleen maar voldoende te eten om reserves op te bouwen. En ja, het paddenstoelenseizoen is in aantocht.

 • #4

  Patricia (woensdag, 01 september 2021 10:30)

  Hoi Herman.

  Geweldige serie.
  Super mooie foto's.
  Mooi de Insecten, Herten en Vlinders.

  Groettie van Patricia.

 • #3

  Irma (woensdag, 01 september 2021 09:13)

  Hallo Herman.
  Dit zijn weer geweldige foto's die je laat zien.
  Prachtig de libelle vol met dauwdruppels.
  Ook de lucht is weer geweldig, ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

 • #2

  bas (dinsdag, 31 augustus 2021 11:35)

  Geweldig mooi Herman wat laat jje hier de diversiteit van de AWD mooi zien

 • #1

  Helma (dinsdag, 31 augustus 2021 11:16)

  Hoi Herman,
  wat een geweldig mooi en vol blog met een schitterend scala aan flora en fauna. Die libelle onder de dauwdruppels vind ik echt geweldig! Maar ook de wantsen, de vliegen, de vlinders, de hei de hertjes en alle overige insecten en paddestoelen. Ik heb werkelijk heerlijk even zitten genieten. Nu gauw door naar je andere blogs.
  Groetjes, Helma