Van alles wat ,,,

Zonnedauw (Drosera) is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie (Droseraceae) en telt rond de tweehonderd soorten. De botanische naam Drosera is afgeleid van het Oudgrieks δρόσος (drosos) = dauw. De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. De prooi dient om de plant te voorzien van voedingsstoffen die vrijwel afwezig zijn in de bodem waar de planten leven. De meeste zonnedauwsoorten leven in moerasachtige gebieden, maar er zijn uitzonderingen in Zonnedauwsoorten zijn zelden eenjarig, maar meestal overblijvende kruidachtige planten, rozetvormend, rechtopstaand of klimmend met een gestaltehoogte van één tot honderd centimeter, afhankelijk van de soort. erythrogyn). Het is bewezen dat ze een leeftijd van meer dan 50 jaar kunnen bereiken. Het geslacht is zo gespecialiseerd in de opname van stikstof door insecten te vangen dat het het enzym nitraatreductase volledig mist, althans bij de dwergzonnedauwsoort, die planten normaal gesproken nodig hebben voor de opname van grondgebonden nitraat. Vegetatieve voortplanting vindt plaats via bovengrondse uitlopers, uitlopers of - afhankelijk van de groeivorm - door vorming van knobbeltjes of broedschubben.


(Klik op de foto om hem te vergroten dan zijn ze nog mooier,)

Commentaren: 8
 • #8

  René Smits (donderdag, 16 september 2021 11:44)

  Hai Herman,

  Lekkere serie en prachtige landschapsfoto's. Mooi hoor.

  Groet,
  René

 • #7

  Maria (woensdag, 15 september 2021 22:35)

  Hoi Herman,
  Deze had ik bijna vergeten...
  Gelukkig even terug gebladerd.
  Wow, wat een mooie macro's en schitterende landschappen.
  Je weet de sfeer wel te pakken!
  Heel mooi allemaal!
  Groetjes, Maria

 • #6

  Ad van Duren (dinsdag, 14 september 2021 21:48)

  Hoi Herman,

  Je insecten zijn weer prachtig, wat een fijne scherpte. Ik moest wel even kijken bij nr. 5 dat schoentje of pantoffeltje, merkwaardige natuur maar met enige fantasie kun je er nog een muisje o.i.d. in herkennen. Bij nr 22 weet ik absoluut niet waar ik naar kijk, maar als abstractie vind ik hem zeker geslaagd.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  KeesvanD (zondag, 12 september 2021 09:43)

  Hallo Herman,
  De herfst wordt steeds meer zichtbaar, hoewel het aantal paddenstoelen mij tot nu toe tegenvalt. Het is de tijd van de spinnen, waarvan de webben door de dauw mooi zichtbaar worden. Je laat opnieuw mooie platen van insecten zien.
  Groet, Kees

 • #4

  Marco Luijken (woensdag, 08 september 2021 11:33)

  Schitterende foto's Herman.
  Prachtig hoe je al deze insekten en ook andere dieren hebt weten te fotograferen.

  Groeten, Marco

 • #3

  Patricia (woensdag, 08 september 2021 10:24)

  Hoi Herman.

  Schitterende foto's.

  Groettie van Patricia.

 • #2

  Irma (woensdag, 08 september 2021 09:19)

  Hallo Herman,
  Dit zijn prachtige foto's, de sfeer is super, het licht van de vroege ochtend is geweldig.
  Groetjes Irma

 • #1

  bas (dinsdag, 07 september 2021 18:24)

  Geweldig mooie blog Herman wat een sfeer heb je hier weten te pakken het moet heerlijk zijn om zo vroeg te struinen in de A.W.D