Reekalfjes Groenpoot ruiter en nog wat macro's


De groenpootruiter (Tringa nebularia) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae). De groenpootruiter is de grootste uit het geslacht Tringa (ruiters). Hij is 32 cm lang, gemiddeld 1 cm meer dan de zwarte ruiter en ruim 5 cm groter dan de tureluur. De groenpootruiter lijkt enigszins op de tureluur, maar is duidelijk te herkennen aan de groenachtige poten en de geheel donkere snavel, die bij de tureluur beiden oranje zijn. Ook ontbreekt bij de groenpootruiter de witte achterrand bij de vleugels. De roep van de groenpootruiter klinkt als tjuu, tjuu, tjuu. Tijdens de balts roept de vogel langdurig kluwuu. Verder is de vogel lichter dan de tureluur (in winterkleed), grijs van boven en met een lichte kop en hals. Hij heeft in vlucht witte wigvormige stuit en donkere vleugels. De snavel is heel licht omhoog gebogen. Deze ruiter wordt vaak samen gezien met andere ruiters zoals de zwarte ruiter, witgat en tureluur. Het voedsel bestaat vooral uit insecten, kleine kreeftjes, wormen en kleine visjes die hij vangt in ondiep water. Vaak rennen ze ook achter kleine, snelle visjes en garnalen aan.


Commentaren: 8
 • #8

  Helma (maandag, 27 september 2021 20:59)

  Hoi herman,
  die reekalfjes zijn ook zo lief om te zien.
  Je moet ze al weten te zitten anders zie je ze weinig.
  ook de groenpootruiter, de boomkikkertjes en de wantsen zijn heel mooi.Groetjes, Helma

 • #7

  Ghita (dinsdag, 21 september 2021 18:57)

  Wat is een ree toch een mooi dier, en zo gaaf als je dan ook nog een reekalfje kan fotograferen. Verder weer mooie beelden van de boomkikker en veschillende vogels, veel moois gezien
  groetjes Ghita

 • #6

  Ad van Duren (donderdag, 16 september 2021 19:24)

  Hoi Herman,

  De eerste paddenstoelen zijn alweer gesignaleerd, de herfst nadert, in schril contrast met die badgasten die je fotografeerde. Die wantsen met jongen zijn wel heel bijzonder. Het boomkikkertje op nr. 23 staat er heel fraai op, evenals die kikkertjes op nr. 32.

  Groeten,
  Ad

 • #5

  René Smits (donderdag, 16 september 2021 11:56)

  Hai Herman,

  Gave foto's van de boomkikker en de reekalfjes. Mooi vangst ook van die groenpootruiter.

  Groet,
  René

 • #4

  KeesvanD (donderdag, 16 september 2021 09:38)

  Hoi Herman,
  Je hebt het gebied waar je belangstelling voor hebt inmiddels wel flink uitgebreid, want de AWD vormt er nog maar een (soms klein) gedeelte van. De variatie aan soorten is daardoor natuurlijk ook groter geworden, zoals ik al eerder hebt gezegd. Inmiddels is er een uitdagende tijd aangebroken, waarbij ik hoop dat het hier niet te droog is geweest voor paddenstoelen.
  Groet, Kees

 • #3

  Maria (woensdag, 15 september 2021 22:11)

  Hoi Herman,
  Heerlijk om weer door je foto's te bladeren.
  Je hebt weer zoveel moois gezien onderweg!
  TOP!
  Groetjes,
  maria

 • #2

  bas (maandag, 13 september 2021 16:49)

  Oh Herman je blogs worden steeds mooier dit is genieten

 • #1

  Patricia (maandag, 13 september 2021 10:47)

  Hoi Herman.

  Prachtige foto's laat je zien.
  Echt genieten om dit te bekijken.

  Groettie van Patricia.