Mist in de omgeving,

De Europese hoornaar of paardenwesp (Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa. De soort komt ook voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika.

De Europese hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. De soort komt er niet in grote aantallen voor, maar is, behalve in de kuststreek en Friesland en Groningen, niet heel zeldzaam. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar niet agressief behalve als men te dicht bij het nest komt of het nest verstoort.

De steek van de Europese hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij, maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruiken als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten. Anders dan bij de ver verwante honingbij het geval is, is in het nest van de hoornaar geen honing aanwezig.


Klik op de foto om hem te vergrootten,

Commentaren: 7
 • #7

  Helma (maandag, 27 september 2021 20:56)

  Hoi Herman,
  de mist kan soms hele mooie plaatjes opleveren en dat laat je hier ook hele goed zien. Vooral de panoramafoto's zijn heel erg mooi om te zien. Ik heb het nett op spinnen maar de wespenspin is altijd mooi om te zien. Zeker dat coconnetje heb je supermooi weten te fotograferen.
  Groetjes, Helma

 • #6

  Ad van Duren (vrijdag, 24 september 2021 14:03)

  Hoi Herman,

  Mist is vaak per definitie een ingredient voor mooie foto's. Daarnaast heb je weer mooie macro's van vlinders en insecten gemaakt. Vroeg me af van welke vlinder die rups is?

  Groeten,
  Ad

 • #5

  Irma (woensdag, 22 september 2021 10:04)

  Hallo Herman,
  Wat een geweldige serie foto's zijn dit.
  Vooral de landschappen vind ik super.
  Groetjes Irma

 • #4

  KeesvanD (woensdag, 22 september 2021 09:39)

  Hallo Herman,
  Een tijgerspin op een cocon is mij nog nooit overkomen. Spinnen en cocons genoeg, maar helaas nog geen combinatie. Mist biedt de kans om fraaie sfeerbeelden te maken.
  Groet, Kees

 • #3

  Ghita (dinsdag, 21 september 2021 18:55)

  Wat een heerlijke sfeervolle mistfoto's, ik hou daar van. En nu hoef ik er niet meer zo vroeg voor op te staan. Ook de vlinders, tijgerspin en watersnip heb je prachtig.
  groetjes Ghita

 • #2

  bas (maandag, 20 september 2021 18:12)

  Herman wat een prachtbeelden je ziet de herfst naderen ,super

 • #1

  Patricia (maandag, 20 september 2021 12:32)

  Hoi Ben.

  Prachtige serie, de mist foto's zijn geweldig.

  Groettie van Patricia.